Hauskoja faktoja äänitekniikasta

Nykyään ääniteknikoilla on käytössä teknologian uusimmat laitteet, mikä tekee työstä sekä hauskaa, että helppoa. Toisin oli kuitenkin aikaisemmin, mikä usein pääsee unohtumaan. Tästä listasta löytyykin hauskoja faktoja siitä, miten aikaisemmin ääntä käsiteltiin!

  • 1. Ensimmäinen mikrofoni oli naamio!

Näytelmiä on järjestetty isoille yleisöille tuhansien vuosien ajan, eikä aina ole ollut käytössä kaiuttimia ja mikrofoneja. 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua käytössä olikin naamiot, joiden suu oli kaiverrettu sellaiseen malliin, että se sai äänen kantamaan paremmin.

  • 2. Ensimmäinen nauhoittava laite ei tarvinnut sähköä!

Gramofonit, eli ensimmäiset ääntä toistavat laitteet, tarvitsivat sähköä vain hyvin vähän, tai ei laisinkaan. Sähköinen nauhoittaminen alkoi kunnolla vasta 1920 luvun aikana, eli se on ollut käytössä vasta alle 100 vuotta!

  • 3. Puhelin oli ensimmäinen kaiutin!

Kun kaiutinta käytettiin ensimmäistä kertaa, se oli puhelimessa, vuonna 1861. Se pystyi muuttamaan puheesta selvempää ja toistamaan ääntä uudestaan.

  • Ilman kuulokkeita, ei musiikkia

Ennen kuin kaiuttimien käyttö yleistyi, korvakuulokkeet olivat ainoa tapa kuunnella musiikkia. Nämä kehitettiinkin vuonna 1910 ja vaikka laatu olikin huono, mahdollistivat ne silti musiikin kuuntelemisen.