Minkälaiset ovat äänitekniikan perusteet?

Äänentoistolla on huikeat mahdollisuudet. Äänentoistossa alkuperäinen ääni siirtyy suoraan äänilähteestä äänentoistojärjestelmään. Kyseistä järjestelmää kutsutaan PA-järjestelmäksi. Public Address -järjestelmä tarkoittaa tunnettua yleiskuulutusjärjestelmää, kuten koulun keskusradiot. Suosittu järjestelmä tunnetaan maailmalla myös sound reinforcement system -nimellä. Äänitekniikan perusteisiin kuuluu siis olennaisesti äänentoisto ja siihen liittyvä äänensiirtoketju. Ääntä siirrettäessä ääntä myös vahvistetaan.

Äänentoiston keskeisiä tehtäviä

  • Äänentoisto ja siirtäminen
  • Äänen vahvistaminen
  • Äänen muokkaaminen
  • Sähköäänen muuttaminen ilmaääneksi
  • Äänensiirtoketju kokonaisuutena

Äänentoisto ja -siirtotyöt saattavat usein olla yksinäistä puuhaa. Muusikko tai musiikista/vaikkapa elokuvien äänitekniikasta kiinnostunut henkilö saattaa painaa pitkää päivää omassa äänitysstudiossaan. Toisinaan koolla saattaa olla isompikin porukka, kun esimerkiksi bändillä on treenit, eli harjoitukset.

Musiikkitreeneissä saattaa joskus kulua tunti jos toinenkin. Omistajan pitää välillä kuitenkin tarjota ateria lemmikille ja jos kysymyksessä on vaikka koira, niin lemmikin kanssa voi välillä lähteä pienelle happihyppelylle. Sisään tullessa tarjotaan lemmikille herkkuateria, joka on ostettu edullisesti verkon nettikaupasta osoitteessa https://www.zoo.fi/

Tule ostoksille zoo.fi -nettimyymälään

Suositussa nettimyymälässä asiakas voi valita sopivan tuotteen yli 20 000 tuotteen joukosta. Tarjolla on kaikenkarvaisia tuotteita kissoille ja koirille, kaneille, matelijoille, linnuille, jyrsijöille ja akvaariokaloille. Valikoimaa siis riittää herkullisista aterioista koiran valjaisiin ja pelastusliiveihin sekä eläinlääkärituotteisiin ja lisäravinteisiin. Kaikkea hyödyllist’ä omalle perheenjäsenelle tarjoaa nettimyymäläsi verkossa https://www.zoo.fi/

Tutustu myös meneillään oleviin kampanjatarjouksiin ja osta lemmikin tuotteilla yli 50 eurolla, jolloin saat ilmaisen toimituksen. Perusta tunnettuun verkkokauppaan https://www.zoo.fi/oma tili, jolloin näet ostamasi tuotteet helposti jatkossakin. Tuotteet toimitetaan nopeasti kotiisi muutamassa arkipäivässä, jolloin ehtii tekemään välillä töitä vaikka äänentoiston parissa!

Äänen vahvistaminen

Äänen pitää kuulua tietyllä volyymillä tarpeeksi kovaa, jotta yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Yksityiskohdilla tarkoitetaan eri taajuuksia sekä kuultavan äänen tai musiikin aistimista kehossa.

Äänen siirtäminen

Ääntä tullaan aina siirtämään helposti paikasta toiseen monille kuulijoille. Äänen siirtämisessä balanssiin saattaminen on erittäin tärkeää, mikä on ykköstekijä livemusiikin miksauksen perustana.

Äänen muokkaaminen

Äänen muokkaamisessa ääntä korjataan esimerkiksi leikkaamalla häiritseviä taajuuksia ja luomalla uusia efektejä.

Sähköäänestä ilmaääneksi

Äänensiirto aloitetaan useimmiten akustisesta äänilähteestä. Akustinen äänilähde voi olla soitin tai ihminen, kumpi tahansa. Soittimessa kaikki ilmanpaineen tuottamat vaihtelut poimitaan talteen mikrofoniin. Mikrofonin tehtävänä on muuttaa ilmanpaineen vaihtelut sähköjännitteen vaihteluiksi. Kyseistä toimenpidettä kutsutaan analogiseksi audiosignaaliksi. Audiosignaalia tuotetaan usein myös suoraan sähköisten soittimien, kuten syntetisaattorin avulla.

Äänensiirtoketju

Äänensiirtoketjun ansiosta audiosignaali siirtyy kätevästi paikasta toiseen. Audiosignaalia voidaan muokata, äänittää sekä yhdistää toisiin olemassa oleviin audiosignaaleihin. Äänensiirtoketju tulee päättymään aina kuulokkeisiin tai kaiuttimiin, joissa sähköisesti tuotettu signaali muuttuu takaisin ilmanpaineen vaihtelun kaltaiseksi, eli henkilön korviin kuultavaksi ääneksi.

Analoginen audiosignaali muuttuu digitaaliseksi, jolloin se on helpommin käsiteltävissä efektilaitteissa ja mikserissä. Digitaalisen signaalin teho ei vääristy eikä heikkene, vaikka se joskus asettaakin käytettävälle laitteistolle tietynlaisia vaatimuksia toimiakseen täydellisesti. Kaiuttimissa signaali palautetaan viimeistään analogisen audiosignaalin muotoon, jotta se olisi ihmisen korville täydellistä. Äänensiirtotekniikka on varsin mielenkiintoinen asia, eikö vain? Nyt vain opiskelemaan hienoa äänensiirtotekniikkaa sekä teoriassa että käytännössä.