Tietoa ääniteknikon ammatista

Mikä on ääniteknikko?

Ääniteknikko on alan ammattilainen, jonka työhön kuuluu äänen ja musiikin nauhoittaminen, miksaus ja tuottaminen. Tämä ei ole sama ala kuin äänentuottajilla, ääninäyttelijöillä tai kirjoittajilla, sillä ääniteknikko keskittyy erityisesti musiikin ja äänen mekaaniseen puoleen, eikä mihinkään muuhun.

Mitä ääniteknikko tekee?

Ääniteknikon tehtäviin kuuluu äänen teknisten asioiden hoitaminen nauhoituksen, miksauksen ja tuotannon aikana ja nämä ovatkin usein avustamassa musiikkituottajia ja muusikoita. Ammattilaisten avulla voidaan saada musiikista irti juuri sellainen ääni, mitä artisti haluaa ja ääniteknikon tehtäviin voi kuulua esimerkiksi eri laulun osien yhdistäminen, synteettisten äänien lisääminen nauhalle tai automaattisen virityksen käyttäminen nauhoituksen aikana. Ääniteknikolla on kuitenkin mahdollisuus jatkaa uraa myös tuottajan roolissa ja useat tunnetut tuottajat ovatkin aloittaneet ääniteknikkoina.

Erikoistumisaloja

Ääniteknikkona voidaan keskittyä useisiin eri urapolkuihin ja näitä voidaan harjoittaa myös samanaikaisesti.

  • Studioinsinööri

Tämän tehtäviin kuuluu tuottajan kanssa läheinen työskentely ja studioinsinöörit voivatkin helposti ryhtyä myös tuottajiksi ja työskennellä itsenäisesti.

  • Talletusinsinööri

Talletusinsinööri on se henkilö, joka keskittyy erityisesti äänen nauhoittamiseen liittyviin asioihin.

  • Avustava teknikko

Avustavan teknikon tehtäviin kuuluu myös studion asetusten kanssa työskentely ja näitä ovat erityisesti harjoittelijat, jotka työskentelevät suuremmille yrityksille tai kuuluisille ääniteknikoille.

  • Peli ja äänen suunnittelu teknikko

Tämä urapolku vie ääniteknikon suunnittelemaan videopelien äänimaailmaa ja sitä, miten ääntä lisätään peleihin oikeaoppisesti, jotta se saadaan kuulostamaan virheettömältä ja luomaan sellaisen tunnelman, jota peliin tarvitaan.

  • Masteroija

Masteroijan tehtäviin kuuluu muuttaa mikserin jättämä ääninauha tasaisempaan muotoon ja tuottaa lopullinen äänivedos.

  • Mikseri

Mikserin tehtävä on yhdistää eri nauhoitteita ja luoda täysin uusi äänite.

  • Live – ääniteknikko

Kuten jo nimikin kertoo, tässä ääniteknikon tehtäviin kuuluu live tapahtumissa toimiminen ja sen varmistaminen, että ääni kuuluu oikealla voimakkuudella ja tietenkin hyvällä laadulla.

  • Järjestelmä ääniteknikko

Järjestelmä ääniteknikon tehtävänä on hallita koko elämystä, mitä live esityksissä saadaan äänellä aikaan. Tämä toimii tietynlaisena johtajana sekä live ääniteknikoille, että monitori teknikoille. Samalla tehtäviin kuuluu usein äänijärjestelmien asettaminen ja valitseminen eri live tapahtumiin.

  • Monitori teknikko

Monitori teknikko työskentelee live – ääniteknikoiden kanssa, jotta esiintyjät kuulevat itsensä selvemmin esityksen aikana.

  • Ääniteknikko sarjojen ja elokuvien saralla

Nämä ääniteknikot työskentelevät elokuvien ja sarjojen musiikin parissa, yhdistäen, miksaten ja editoiden nauhoitteita sopivaan muotoon.

Tällä alalla on siis runsaasti valinnanvaraa siinä, minkälaista uraa lähdetään luomaan. Aina fantasiaelokuvien eeppisistä musiikeista live rock esityksiin, rajoja ei ole melkein ollenkaan. Mielikuvitus on aina tärkeä ominaisuus ja luovuuden lisäksi tarvitaan myös tarkkuutta. Ääniteknikko ei ehkä ole se näkyvin osa tuotantoa, mutta tämän rooli on silti yksi tärkeimmistä.