Päivä ääniteknikon maailmassa

Jos olet joskus pohtinut, mitä ääniteknikko tekee yleensä työpäivänsä aikana, tämä artikkeli antaa hyvän ja realistisen kuvan ammatin arjesta! Kyseessä on perusääniteknikon päivä, johon mahtuu tehtäviä hyvin monipuolisesti laidasta laitaan. Tietenkin työpaikasta ja urapolusta riippuen päivät eivät välttämättä ole samanlaisia, mutta näin saadaan hiukan näkökulmaa siihen, mitä ammatti voi sisältää!

Äänitteiden käsittely

Äänitteiden lataaminen, tarkastaminen ja säilöminen voivat olla ääniteknikon tehtäviä. Varsinkin jos ollaan töissä isommassa yrityksessä, on hyvin mahdollista, että äänitteitä tulee paljon ja ympäri maailmaa muilta studioilta.

Ääniefektien luominen

Ääniteknikko voi joutua keksimään sopivia ääniefektejä varsinkin animaatioihin, jotta tapahtumiin saadaan tietty tunnelma, tai voidaan kuvata tunteita ja liikkeitä.

Musiikin luominen

Ääniteknikolta voidaan myös pyytää musiikkia. Joskus tehtäviin voi kuulua esimerkiksi animaation musiikin säveltäminen ja tämä tulee tapahtua ohjaajan neuvojen mukaan, jotta oikeat soittimet tulee valittua ja oikea tunnelma saadaan esille. Tämän jälkeen ohjaaja tulee ilmoittamaan mahdollisista muutettavista kohdista ja musiikkia hiotaan kunnes se on täydellinen.

Vuoropuheluiden nauhoittamista

Ääniteknikon tehtäviin voi kuulua käsikirjoituksen läpikäyminen ja esimerkiksi eri roolien tarkastaminen yhdessä ohjaajan kanssa. Tämän lisäksi tulee äänitteitä ottaa useampia, jotta varmasti saadaan paras mahdollinen versio käyttöön. Äänittäminen itsessään on usein alan hauskimpia puolia, koska päästään vuorovaikutukseen ääninäyttelijöiden kanssa ja saadaan käyttää luovuutta vapaasti. Taitavien näyttelijöiden ja ääniteknikkojen avulla voidaan käsikirjoitus herättää henkiin tavalla, jota ei muuten edes voitu kuvitella.

Nauhoitteiden editoiminen

Äänitetyt vuoropuhelut tulee tietenkin editoida sopivaan muotoon ja hommaa on runsaasti, varsinkin jos äänitiedosto saadaan raakana, eli sitä ei ole muokattu lainkaan. Hyvällä käsittelyllä äänite saadaan esimerkiksi mainokseen, sarjaan, tai elokuvaan sopivaksi. Haastavan tehtävästä tekee se, että äänitteen pitää pystyä kuljettaa tarinaa, mutta myös sopia videoon. Tämän takia äänitteitä tai videota voidaan joutua leikkelemään hyvin paljon ja jottei vuoropuhelu kuulostaisi jäykältä, täytyy ottaa huomioon myös keskustelun rytmi.

Ääninäyttelijänä oleminen

Joskus voi olla ettei oikea näyttelijä ehtinyt tai pystynyt vielä toteuttamaan äänitettä, mutta muut äänitteet löytyy valmiina. Tässä vaiheessa voi jopa ääniteknikko joutua ääninäyttelijäksi, koska tarvitaan väliaikaista tiedostoa. Myöhemmin tämä vaihdetaan lopulliseen äänitykseen.

Nämä ovat vain muutamia ääniteknikon tehtäviä ja kuten sanottu, työpaikka tulee vaikuttamaan vahvasti siihen, minkälaisia hommia päästään tekemään. Monipuolisuus on kuitenkin ammatin ehdottomasti parhaimpia puolia ja esimerkiksi freelancerina päästään vaikuttamaan vahvasti siihen, minkälainen projekti otetaan työn alle ja mihin uralla jatketaan sen jälkeen. Joskus musiikki voi olla se asia mikä vie mukanaan ja toisena päivänä voidaan uppoutua näyttelijöiden kanssa studioon. Taivas on rajana ja tämä ala onkin täynnä luovia ihmisiä, joilta ei lopu ideat, eikä mielikuvitus.

On kuitenkin muistettava, että alalle ei kannata lähteä pelkästään rahan toivossa, tai sen takia että halutaan tavata kuuluisuuksia. Alalla pärjää ainoastaan sellaiset henkilöt, joilla on oikea intohimo asiaa kohtaan ja jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon jokaisen työn kanssa. Alkuun hyvien keikkojen saaminen voi olla myös kiven alla, mutta kun muutama laadukas työnjälki on maailmalla, aukeaa ura yhä helpommin, kunnes lopulta kohotaan ammatin osaajaksi.