Äänisuunnittelijan ammattina

Musiikkia on paremmin saatavilla kuin koskaan ennen, ja nykyään on vaikea löytää tilaa, jossa musiikkia ei kuulisi. Monelle musiikki on tärkeä tapa ilmaista itseään ja kokea maailmaa. Musiikki on käytännössä yhteensovitettuja ääniä, jotka yhdessä synnyttävät melodioita. Musiikkiala on tunnetusti hyvin kilpailullinen, mutta äänistä kiinnostuneet voivat löytää oman ammattinsa myös musiikin ulkopuolelta.

Äänestä on mahdollista tehdä myös ammatti

Monet insinöörit ovat puhtaasti keskittyneet ääneen. Laadukkaat kaiuttimet ovat taidokkaan insinöörityön näyte. Myös moni muu arjen tuote on ääni-insinöörin suunnittelema, kuten puhelimen tai macbook kaiutin ja mikrofoni, puhumattakaan muista äänentoistoon liittyvistä teknologioista. Suomessa kenties maineikkain äänialan yhtiö on perheyritys Genelec, jonka kaiuttimet ovat arvostettuja ja erittäin korkealuokkaisia koko maailman mittakaavassa.

Kaikkein konkreettisemmin äänien kanssa on kuitenkin mahdollista työskennellä äänisuunnittelijana. Äänisuunnittelijoita tarvitaan erityisesti elokuva- ja tv-maailmassa. Yksikään elokuva ei valmistu ilman viikkoja kestävää äänisuunnittelua, jonka tarkoituksena on luoda elokuvaan äänimaailma. Se herättää henkiin myös kuvan, ja saa sen tuntumaan ja kuulostamaan elävältä. Lahjakkaimmat äänisuunnittelijat pystyvät nostamaan erittäin korkeaa palkkaa, mutta äänisuunnittelijaksi kasvaminen on kuitenkin pitkäprosessi, ja jossa kehittyy jatkuvasti. Äänisuunnittelijan työ ei rajoitu myös pelkkään elokuvamaailmaan, vaan äänisuunnittelijoita tarvitaan myös teatterissa, jossa äänisuunnittelu on usein hieman uskaliampaa kuin elokuvissa. Iso osa äänisuunnittelijoista toimii myös äänittäjinä. Äänittäjiä tarvitaan luonnollisesti elokuvana, jossa äänen tallentaminen tapahtuu usein puomittajan ja äänittäjän yhteistyönä. Toisaalta kuitenkin esimerkiksi dokumenttielokuvissa yksi henkilö toimii sekä puomittajana, että äänittäjänä. Äänittäjän työ vaatii suurta keskittymistä, sillä tallennettavan äänen on oltava jatkuvasti yhtä korkealuokkaista. Pienetkin virheet tai säröt näkyvät lopputuloksessa, jonka takia hyvä äänittäjä ymmärtää erilaisia olosuhteita ja osaa löytää ratkaisuja erilaisiin haasteisiin. Tämä vaatii erityisesti erilaisen kaluston ja teknologian tuntemista, mutta myös kykyä improvisaatioon ja kykyyn valita tilanteeseen paras ratkaisu. Äänisuunnittelua on mahdollista opiskella Suomessa korkeakoulutasolla, jonka lisäksi monet ammattikoulut tarjoavat myös alustavaa äänittäjän koulutusta.